En spion slår sig ned – formålet

Horst brugte flere dæknavne undervejs i hans karriere:

  • Holst
  • Dr. Erich Ring
  • George (tysk kodebetegnelse)
  • 662 tjeneste nummer
  • L(BE) kode betegnelse for Horst ved Abwehr.

Adresserne:

Horst brugte adressen Strandagervej nr. 3, Hellerup i 1935 og havde dæknavn Holst.

Fra 1936: Strandagervej 1s. Hellerup. Tlf. Hell. 3997

Strandagervej 1 og 3 eksisterer i dag. Bygning er fra 1931 og er et lejlighedskompleks.

Strandagervej ligger klods op og ned af Gammel Vartov vej 25A, kun få minutter fra Hellerup havn og tæt på Norhavnen – og meget tæt på Svanemøllens kaserne. (se foto th.)

Ud over det havde han kontor på Gammel Vartov Vej 25A i Hellerup. (Eksisterer i dag. )

Formålet:

Ud fra afhøringsrapporter og ud fra hvad man kan tyde i de tyske rapporter, var spionagenetværkets primære opgave at overvåge all skibstrafik ind og ud af de danske farvande og melde dette til Berlin, samt rapportere om indre danske forhold. Hvis man kigger i de koder der er fundet, kan man se at hovedvægten har ligget på Europæisk skibstrafik og ikke på f.eks. Amerikansk eller anden oversøisk transport. Via koderne kan man finde bevis for at der også var ønsket spionage mod militære forhold – f.eks. var der koder for minelægning af indre farvande. 

Der er fundet spørgeskema fra Abwehr hvor de ønsker specifikke oplysninger om hvordan Tysk kultur blev opfattet.

Der er ikke fundet dokumenter der peget på at der var spionage mod enkeltpersoner. Udsnit herunder er fra en uge rapport fra Horst til Abwehr. De var på typisk tre tætskrevne sider.

Henne-Strand 1934:

En aktion kan man vel næppe kalde det, men nævnes skal det da. I hele juli måned i 1934 var Horst og hans familie (kone og tre børn) på ferie i Henne-Strand ved Vesterhavet. Det var en tid hvor mange Københavnere tog på ferie (i stil med “Badehotellet” og Horst med familie var ikke anderledes. Det tyder på at de havde midler nok og ikke hørte til den “lavere klasse”. Deres børn gik i Skt. Petri skolen og ikke i den “kommunale”.


Flådeøvelse 1934:

I 1934 er der en Russisk flådeøvelse i nærheden af Gotland (Svensk ø i Østersøen) og i den forbindelse søgte Horst en agent der kunne fungere som observatør fra Bornholm. Han havde en kontakt til “Grüber” og han blev hans faste agent på øen de næste år.


Retur til “Tiden i Danmark”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *