De hemmelige planer og koder

Koderne:

Det er ikke usædvanligt at spioner bruger koder – det er nok mere en forventning.

Datidens koder var – med enkelte undtagelser – ikke specielt avancerede og de koder dette meldenet anvendte, må siges at være så simple at en selv et rimelig velfungerende skolebarn kan løse dem.

De var bygget op på at et ord var byttet ud med et andet. F.eks. “Polen” blev til “4 dage” og kl. 01:00 blev til 0,15% rabat. Ved så at sætte en sætning sammen ud fra det man havde observeret, kunne man forvaske teksten så kun folk med den rette nøgle kunne forstå hvad der mentes.

Eksempel:

Russisk fartøj = Leverings mulighed 3 dage

2 stk. = Vægt ca. 10-12 kg, på lager

Handelsskibe = Peking ænder

Ligger stille = Pris pr. pund mellem 0,55 og 0,60

For indadgående (dvs. sydlig kurs) = Pristendens: priser er faste

Dato for observation 15. marts = 18. marts (dvs. tre dage efter observation)

Tidspunkt for observation kl. 20:00 = Rabat 2.05%

Egen observation = ca. 2% Speser

Der er også set koder med fisk, i stedet for fugle.De hemmelige planer:

Når han skulle rapportere til Berlin var det via alm. post med aften toget (til Berlin). Enkelte gange blev det fremsendt som telegram i form af hans arbejde som journalist og få gange blev det sendt med fly (København-Berlin ruten)

Der er dokumentation for at den tyske efterretningstjeneste blev informeret om b.la. Kommunistiske Spanske skibes transporter i Dansk farvande.

Der var udfærdige to detaljeret planer for gruppens medlemmer og begge mærket ”September 1936”. Den ene var en plan med henblik på forberedende arbejder, før den endelige mobilering (Spannungsplan) og den anden var en egentlig mobiliseringsplan. Begge planer beskriver hvilke aktiveringskoder der skulle bruges, til hvem de skulle tilgå og hvad de enkelte skulle foretage sig. Begge planer dækker hele landet for både herboende tyske og danske agenter.

Da Voigt blev anholdt den 17. november 1938, blev der fundet en forseglet kuvert i hans bil. På kuverten stod der ”Tyske legationen” og den viste sig at indeholde b.la. planer og koder. En tilsvarende kuvert blev fundet hos Horst, da han blev anholdt på hans ejendom i Hellerup.

Kuverterne blev åbnet i overværelse af en dommer og der fandt man skitser over organisationens virkeområde, koder, fortegnelser over medlemmer i spionage ringen, skitser over observationspladser og meget andet. Under ransagningen fandt man også en detaljeret angivelse af hvad der skulle spioneres mod og en del dokumenter og bøger der skulle hjælpe spionerne til identifikation af skibe og fly.

Forberedelsesplan, København (Spannungsplan)

Hvis du har været soldat kender du sikkert begrebet “skærpet opmærksomhed”. Det er det der menes med en “Spannungsplan” – nemlig at man er klar til at gå i aktion.

De enkelte skulle kontaktes på forskellig måde og via de små brevkort skulle der bekræftes for modtagelsen.

En sjov lille ting: se under 2.Q, Grüber. Abwehr anvendte kodenavnet “George” for Horst – om det var bevist at bruge det hemmelige kodenavn på den måde, vides ikke.

Mobiliseringsplan (Mob-Plan), København

Hvad hele mobiliseringsplanen gik ud på ved jeg endnu ikke – materialet er enormt og de mange hundred sider materiale jeg har læst om retssagen har endnu ikke afsløret detaljer.


Brevkort, postkort, bøger

I det meget omfangsrige materiale man fandt under ransagningerne, var en stribe postkort, brevkort, korrespondancekort og frankerede kuverter. Hver især havde de sin egen betydning og blev brugt til at sende skjulte beskeder.

Hver type kuvert og hver type frimærke havde deres betydning – i det meget omfangsrige materiale kunne også findes en grundig beskrivelse af hvordan man anvendte denne type koder og beskeder.

Th. er den danske oversættelse der forklare hvordan de skal anvendes og deres betydning.


Vejledninger og ordre:

Ved en del af de anholdte, fandt man bøger, skitser, måleskemaer, vejledninger og ikke mindst kikkerter… Herunder et lille udpluk.


Retur til “Tiden i Danmark”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *