Myter og rygter

Alt her er konkluderet på baggrund af arkivmateriale og historiske fakta.

Selvfølgelig er der mange myter og rygter om en kendt morder og spion, men “desværre” er de ikke sande eller kan ikke bekræftes:


Myte – han deltog i attentater mod Hitler:

Denne myte er baseret på en politirapport fra 1953, hvori det fremgår at skulle ha’ deltaget i attentatet mod Hitler. Der er ikke meget der tyder på at det skulle være korrekt. Godt nok var han personlige ven med Canaris, men det er tvivlsomt hvor meget de to har set til hinanden under krigen. Der er intet nævnt i rapporter fra hverken England, USA eller Tyskland og der står intet i litteraturen om dette. Den må afvises, med mindre der kommer nye oplysninger til.


Rygte – hans datter var gift ind i Schalburg familien:

Rygtet stammer fra et illegalt blad “Information (1944)” hvori det fremgår at Horst’s kone (Asta) og deres datter, som er enkefrue Schalburg er kommet til Danmark – det er forkert efternavn der er nævnt på Asta – den del kommer fra den Engelske efterretningstjeneste. Rygtet afvises, da det er mig bekendt hvem datteren var gift med og hvordan deres skæbne blev og da det er velkendt hvem Schalburg var gift med.


Myte – Horst var en varulv

Myten stammer fra Reuters – de skrev at Horst var blevet anholdt på Irland og at han var leder af varulvebevægelsen.

Det gav en del artikler i Danmark:

”Bornholms Social Demokrat” april 1946: Horst var fanget og ført til London i flyvemaskine. Han skulle angiveligt have været ”varulveleder” og være fanget i Irland. På det tidspunkt der var nævnt, var Horst i USA i Amerikanernes varetægt. Der er intet i rapporter eller andre kilder, der tyder på at han skulle have været involveret i varulvebevægelsen. ”Vendsyssel Tidende” februar 1947 var også med på rygterne – han skulle angiveligt være anholdt i Tyskland. I 1947 var Horst interneret på Trekroner..

Det er muligt at historien omkring Irland stammer fra en anden våbensmugler historie. Gunnar Birger Tore Ross var født i Malmø i 1905 og havde en svoger (Padding Flemming) som havde deltaget aktivt i den Irske frihedsbevægelses kamp mod England og han havde familiære forbindelser til ledelsen i Irland. Ved et besøg i Irland i 1934 blev Ross spurgt om han kunne hjælpe med at skaffe våben og ammunition til den Irske frihedskamp. Ross havde mødt Horst ved en anden lejlighed og han viste at der var visse forbindelser til Tyskland, man måske kunne gøre brug af og ved kontakt til Horst fik han de nødvendige kontakter der var nødvendig for en våbenhandel. Planen var at våbnene skulle købes via en stråmand i Danmark og derefter sendes til England og mod Dublin hvor en ”grønsagsgrossist” skulle tage i mod dem. Det er også sandsynligt at det kan stamme fra forfatteren Kurt Singer da han informerer Amerikanerne om netop dette (varulvebevægelsen) i 1947.

En variant til varulve historien var fra Herning Folkeblad. De mente at vide at Horst havde gemt økonomiske midler, tidligt i krigen med henblik på at smugle folk ud af Tyskland. Samtidig mente de at Horst var udset som leder af Varulvebevægelsen. Med hans netværk er det ikke usandsynligt at han har hjulpet nazister med at slippe ud af Tyskland og det er ikke usandsynligt at han fik midler ud af Frankrig, inden han blev taget af Amerikanerne – f.eks. ved jeg at hans sekretær tog til Spanien, lige inden han (Horst) blev taget til fange, men hverken historien om menneske smugleri eller skjulte penge kan bevises.


Myte – Horst var blandet ind i aflytning på Vesterport

Da Horst kom til Danmark i 1934, blev han del af Pontoppidans organisation. De havde et “dækfirma”, der importerede radioer. De havde kontor lige under det kommunistiske kontor.

Navnet på deres dækfirma var “Continental Radio, Hein Hansen & Co.” i Vesterport.

Via deres importfirma fik de udstyr så de kunne aflytte det kommunistiske kontor.

Thoralf Kyrre arbejdede som radiooperatør og var gruppens tekniske geni. Det lykkes for ham at gribe ind på kommunisternes telefonledning og gruppen kunne nu aflytte telefonsamtalerne.

Dette er undersøgt til bunds og kan ikke dokumenteres – historien stammer fra Kurt Singer og er fri fantasi.

Modsat Pontoppidan var det ikke Horst’s opgave at spionere mod enkeltpersoner, men udelukkende at holde øje med skibstrafikken og skrive rapporter om danske forhold.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *