Forfatteren “Kurt Singer”

En aktiv forfatter, foredragsholder og datidens “meningsdanner”

Hvem var Kurt Singer? og kan man stole på hans bøger?

Kurt Singer var en anti-nazist og forfatter. Han stammede fra Wien og voksede op i Berlin. Sammen med hans første kone Hilde Tradelius, udgav han anti-nazistiske materiale i 1933 og som følge af det, blev han jagtet af nazisterne.

Kurt flygtede til Sverige (Stockholm) og bosatte sig der. I tide i Sverige arbejde han som journalist for Amerikanske, Svenske og Schweiziske aviser og forlæggere og forsøgte sig som forfatter til forskellige bøger.

Han begyndte en karriere som ”amatør spion” og samlede materiale sammen om både nazister og kommunister. Meget af dette udkom som bøger b.la. med en bog om Göring i 1940 og senere efter krigen med en række ”afslørende” bøger om – spioner. Jeg har gennemgået de fortællinger, der står beskrevet i ”Spioner i blandt os” og må indrømme at han, trods alt, har fået styr på selve historien, men detaljerne har fået en del ’flødeskum’ og rigtig mange informationer er forkerte.

På et tidspunkt fik Generalstaben nok – en ansat skrev flere siders langt brev til Kurt og beskrev hvordan stort set intet af det der stod i hans bog ”Spioner i blandt os” var korrekt. Interessant nok stod Generalstaben som afsender.

I 50’erne var det biografier, spionbøger og enkelte bøger om det overnaturlige.

I forbindelse med Horst skrev han til ”War Crimes Office” da han fandt ud af at han var anholdt. I marts 1947 blev han afhørt og fortalte hvordan Horst havde været en aktiv del af bekæmpelse af de allieredes flugtruter og hvordan han formodede at han var blevet taget til fange i Irland.

Host blev ikke taget til fange i Irland og har formegentligt aldrig været der, ligesom han næppe har været involveret i at optrævle flugtruter i Danmark. Horst var stort set hele krigen uden for Danmarks grænser. Historien om Horst og Irland stammer muligvis fra en episode i Sverige, hvor han hjalp med at skaffe kontakt mellem Irland og Tyskland i forbindelse med et ønske om våbenhandel.

Der var dog en del skriveri i de forskellige aviser om sagen. F.eks. blev det påstået at der i april 1945 i Tyskland var planlagt at Horst skulle overtage ansvaret for varulvebevægelsen.  Historien stammer fra Reuter 19. april 1945, der sendte oplysning ud om at han var taget til fange ved Shannon i den sydlige del af Irland. Det er ikke korrekt – på det tidspunkt var han i krigsfangelejr i Arizona.

Kurt Singer dødede i 2005, 94 år gammel.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *