Ernst Wollwebers var en del af en Sovjetisk sabotage organisation og han havde sin gang i Danmark fra 1933 og frem.
Under krigen blev han anholdt i Sverige og afhørt af dansk politi (5. – 7. september 1941).
Ernst W. var gift med Ragnhild Elisabeth Wiik (17), født 31. august 1910 i Oslo. Hun skulle efter sigende ha’ fungeret som kontaktperson mellem Wolwebers og Danmark og Norges agenter.
I forbindelse med afhøringen kom det frem at Ernst W. havde opholdt sig i København (Frederiksberg, formegentligt hos Richard Jensen). Han var sekretær hos ISH (Vesterport) og der møder han Adolf Schelley, som senere blev afsløret som Polsk spion. ISH var en fuldt legal organisation med ca. ½ million medlemmer, men den havde en illegal afdeling – i 1934 følte han sig overvåget og rejste derefter (maj 1934) via Esbjerg til Harwich i England. Han blev dog afvist og sendt retur til Danmark. Da han kom retur opdagede han at der var nogle tyske agenter der havde kidnappet en, de selv troede var Ernst W. Denne person var Frans Vogel.
Det var Curt Calis Hansen der havde udført et mislykket kidnapningsforsøg. Denne historie er mindst lige så spændende som denne – historien blev f.eks. nævnt i en af Kurt Singers bøger (en meget kreativ og opfinsom forfatter)
Ernst tog videre til Leningrad og var først i København igen i december 1937 – januar 1938.
Andre personer der var involveret i ISH’s illegale arbejde i 30’erne:
Gustaf Ludvig Vilhelm Lanfors, bud, formidlingsled, oversætter. Var on/off i København fra 1933 til 1938.
Skibssabotage i Frederikshavn, 1938:
I 1938 fandt der en række mystiske skibsbrande sted. Der var stærk mistanke på sabotage og set i lyset af hvad skibene var tænkt til, måtte det være kommunistiske aktioner.
22. maj 1938 i Frederikshavn sprang der en bombe ombord på en spansk trawler. Mistanken havnede hos Alberti Hansen (født 24. maj 1905, Frederiksberg). Han fik en fængselsstraf på 3 år og sad stadig i fængsel da Danmark blev besat. Under krigen blev han afhørt af GESTAPO i Hamborg.
Sabotagen blev kendt som ”Frederikshavn-affæren” og omhandlende aktioner mod de spanske skibe ”Abrego” og ”Cierzo”. De tilhørte er rederi der sejlede for Franco og som kommunisterne i Spanien havde gjort krav på. De var bange for at de skulle blive tilkendt Franco og derfor måtte de sænkes.
Fire personer blev anholdt i forbindelse med aktionerne og af dem er kendt Hovedmanden Alberti Hansen og hans hjælpere var tegneren Kaj Tandrup Christensen. Kaj fik 1 års fængsel og Alberti 3 år.
Under efterforskningsarbejdet kom det frem at der var en ”terrorgruppe” med Wollweber og Josef Schaap som ledere. Schaap blev senere anholdt af det danske politi og sendt til Tyskland.. Man fandt op til 20 personer der var involveret i sagerne.
Josef Rimebertus Schaap, født 3. maj 1899 i Amsterdam, Holland. Han var erklæret leder og erkendte at have rekrutteret flere sabotører. Desværre var det ikke gået super godt, så flere var blevet anholdt.
De syv Dømte blev alle straffet efter § 183, der handler om at forårsage Skade ved Sprængninger. Richard Jensen er den tidligere Borgerrepræsentant. Fru Mollerup har arbejdet på Folkeregistret. De øvriges stilling var Havnearbejdere og Søfyrbødere.
De syv Dømte:
- Kaj Gejl fik 16 år
- Alberti Hansen (født 24. maj 1905, Frederiksberg), der i 1938 blev idømt 3 års fængsel for Frederikshavns historien, fik 10 års Fængsel
- Gustav Ludvig Vilh. Lanfors 12 års fængsel
- Kjeld Lykke Jensen Vanman 8 års fængsel
- Harry Emanuel Rasmussen 2½ års fængsel
- Richard Jensen 8 års fængsel
- Fru Elsebeth Mollerup 3 års fængsel
Frifundne blev følgende:
- Kristen Eskildsen
- Ejnar Berthelsen
- Otto Adolph Melchior
- Juda Leib Finkelstein
- Tøger Ingvard Marius Thøgersen (tidligere Redaktør af “Arbejderbladet”)
- Edvin Heinrich Eugen Nielsen
- Alexander Larsson
- Svend Aage Emanuel Christensen
- Carl Folmer Danielsen
- Ingeborg Ahrens
- Georg Povl Jensen
- Ingrid Anine
- Laurine Martine Madsen
- Akiba Perlmutter
Øvrige dømte i retten i Aalborg, 8. september 1938:
- Kai Mogens Tandrup Christensen (født 28. december 1912, København): 1 år og 2 måneder, løsladt den 21. april 1939.
- Niels Peter Christensen (født 28. januar 1891, Ugilt ,Danmark): 5 måneder og 30 dages fængsel. Løsladt den 21. december 1938
- Søren Christian Hjalmar Nielsen (født 3. oktober 1887, Frederikshavn): 7 måneders fængsel.